неделя, 17 май 2015 г.

5 храни за добър сън

5 храни за добър сън
Снимка: Shutterstock
Шансовете да се нахраните обилно вечер и това да ви държи будни нощем са много големи, но пък и не е добре да лягате на гладен стомах, защото това също ще попречи на добрия сън. Всъщност някой храни, могат да подобрят вашия сън и да ви направят спокойни, а сутринта да се събудите бодри и енергични, пише БГНЕС. 

"Закуската" преди лягане трябва да съдържа триптофан - аминокиселина, която подпомага мозъчната функция, серотонин и мелатонин, както и други вещества, които ще ви докарат до сънотворно състояние.

Ето и петте храни, които са подходящи за консумация преди лягане:

Банани 
Комбинацията от триптофан, въглехидрати и магнезий ще ви направи сънливи и ще може да заспите без да се въртите в леглото. 

Пълнозърнести бисквити с фъстъчено масло
Това е още една магическа комбинация - триптофан плюс сложни въглехидрати, която ще насърчи добрата дрямка. 

Чаша топло мляко
Благодарение на съставките триптофан, калций и магнезий вие ще спите по-добре, а може да добавите и малка щипка канела или мед. 

Пълнозърнест хляб 
Богат е на комплексни въглехидрати и магнезий и няколко резена пуешко месо ще ви поставят пък в сънливо състояние точно след 30 минути. 

Ябълки с мед и бадеми 
Тя ще ви даде допълнителна доза спокойствие, особено ако към нея добавите билков чай от мента или лайка.

Важно е обаче да бъдете внимателни с количества, защото последното нещо, което искате е да претоварите стомаха си и да натрупате допълнителни калории. Не забравяйте, че всяко нещо, консумирано с мярка, е полезно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ще кометираш ли ?