Българският еврокомисар Кристалина Георгиева, тенисистът Григор Димитров, влогърът Емил Конрад и футболистът Димитър Бербатов са най-влиятелните българи в социалните мрежи.
Това показва класацията "Топ 150 на най-влиятелните българи в социалните мрежи" на "Дарик", "Виваком" и "Егоист".
Авторите на класацията заявяват, че за тях това е дългосрочен проект, който не само помага да се разкрие какво се случва със социалните мрежи в България, но и как се използват, кои са активните хора, теми и каузи.
"Създаването на “Топ 150 най-влиятелни българи във Facebook, Twitter и Instagram” не е самоцелно упражнение, което приключва с публикуването на една класация. Това е интересна и твърде любопитна снимка на развитието на обществото и неговите интереси", смятат още те.
За изготвянето на класирането е използвано софтуерно изследване, а след това и няколко основни критерия. Изследвани са трите най-популярни у нас социални мрежи - "Фейсбук", "Туитър" и "Инстаграм".
В "Туитър" първа по влияние е еврокомисарят Кристалина Георгиева.
Следва я влогърът Емил Конрад. Трети е Григор Димитров, четвърти - Николай Младенов, пети - столичният кмет Йорданка Фандъкова. Топ 10 се допълва от Владимир Каролев,Бойко БорисовРадан КъневБоян Юруков и Иван Бедров
Във "Фейсбук" най-влиятелен е Димитър Бербатов.
В "Инстаграм" пръв по влияние е Григор Димитров. Втори е Лазар Ангелов. Трета е Янита Янчева. Следват Емил КонрадЯвор Янакиев - 100 килаХристиана Спарова, и попфолк звездите АндреаАлисияГалена и Азис.
Цялото класиране и подробната методология за изготвянето му са на egoist.bg.