събота, 16 май 2015 г.

"Ничия земя": Клопка за престъпници


Докато сме празнували Великден, един български пенсионер се е разделял принудително със 100 лева от пенсията си. Тя - пенсията му - е 154 лева, така че са му останали 54 лева до следващия месец.

Две циганчета го поступали и заплашили да му заколят ярето и старецът се предал. Банално – ще кажете. Но историята не свършва тогава и така.

Тази събота в “Ничия земя” Елена Чопакова ни срещна с дядо Андрей, чийто дом отново е връхлетян от настоящето, докато гордите от миналото ни български политици откриваха изложбата, посветена на тракийските царе в Лувъра. Двамата непълнолетни цигани се върнали – последвал побой и ръгане с нож, за да склони да изтегли кредит.

Потърпевшият, както би трябвало да се нарича дядо Андрей, се свързва с полицията. За броени часове е проведена специализирана полицейска операция, при която са установени две лица. Едното лице е задържано, но другото лице оказва яростна съпротива при задържане, което е наложило използването на физическа сила и помощни средства, но въпреки всичко, е успяло да избяга. В хода на преследването са произведени два предупредителни изстрела със стоп патрони от един младши инспектор. Казано по-просто – опитвайки се да избяга от местопроизшествието, циганчето с инициали Д.Д. получава стоп патрон в рамото и след ден е арестувано в казанлъшката болница. Срещу лицата се води досъдебно производство. Срещу полицаят – също. Нищо, че в социалните мрежи той е герой…


Разказваме Ви история за долината на тракийските царе. За Розовата долина. За България през 2015 година. За България в Европейския съюз. За България преди и между местни избори. За малолетни родилки и баби на 35. За глада - като оправдание да тормозиш и крадеш. За полиция, която действа и граждани, които съдействат. За един смел старец – дядо  Андрей - и за едно село, в което би трябвало да има рози. Но има роми. Ще ви помолим сами да направите своите изводи – ако ние го направим, рискуваме да привлечем вниманието на правозащитници, комисии и комитети. Тука е така!


Клопка за престъпници в „Ничия земя” (16.05.2015г.) - част 2

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ще кометираш ли ?