четвъртък, 14 май 2015 г.

Всяка четвърта българка и хиляди деца жертви на домашно насилие


Стряскащи данни за броя на жертвите на домашно насилие у нас. Институциите в страната не работят ефективно при подобни случаи. Това становище изразиха редица неправителствени организации и призоваха за спешни промени в Наказателния кодекс. 

За стотици жени в България домашното насилие е ежедневие. Последните данни показват, че 1 милион от близо 4 милиона българки са жертва на тормоз вкъщи. Броят на децата, подложени на насилие в дома, варира между 2 и 3000 годишно. Според статистиката за 30% от жертвите тормозът продължава средно по 10 години. 

Пред екип на Новините на Нова се изправи майка, която от седем години се бори срещу насилника на дъщеря си и внука си. 


"Като бременна беше заплашвана, че ще бъде изкормена, нарязана. Че детето ще бъде унищожено, след това отвлечено и дадено в дом и няма да го види повече”, разказва тя. 

Не след дълго мъжът се превръща и в неин насилник. Преди година и половина дъщеря й решава да потърси помощ, за да запази своя живот и този на детето си. 

Жертвата е укрита в кризисен център, но преследването от страна на насилника не спира. Преследвал близките и роднините на жената, заплашвал с убийство родителите й.

Този случай не е изолиран. Нещо повече - специалистите го наричат "класически", защото се случва и на хиляди други българки. Борбата продължава цял живот.Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ще кометираш ли ?