неделя, 17 май 2015 г.

Позитивното мислене помага срещу високо кръвно


Позитивното мислене помага срещу високо кръвно

Снимка: Тhinkstockphotos

И позитивното мислене помага срещу високо кръвно, каза Елица Петрова, представител на Българска лига по хипертония. Как може да се лекува кръвно налягане, без да пием лекарства е един въпросите, които тя получава от много хора на изложението „Мисия Здраве” в София. Това, което Елица Петрова препоръчва, е много течности, разходки в парка и по-малко солена вода. 

На 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Българската лига по хипертония избра компонентите на метаболитния синдром да бъдат акцент в Националната информационна кампания, пише БГНЕС. 

България е с честота на хипертонията около 55% при средна за Европа 30-45%. У нас хипертониците са около 2 милиона, като адекватно лекувани, с постигнат контрол в последните години, са около 37.

По-тревожен е фактът, че 40% от българските деца са с наднормено тегло или затлъстяване. Това говори не само за естетичен проблем, а за проблем на влошено здраве, на риск за редица сериозни, заплашващи качеството и продължителността на живота заболявания.

За поредна година в няколко пункта в страната и в София хората могат да се изследват безплатно и така специалисти им помагат да установят своето кръвно налягане. Елица Петрова препоръча, освен посещения при кардиолог, всяко домакинство да има и апарат за кръвно.

До следобедните часове на пункта при Народния театър "Иван Вазов" в столицата успяха да преминат над 120 души. Пунктове има на още четири места в София и още 9 в най-големите български града. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ще кометираш ли ?