вторник, 31 януари 2017 г.

Кои са столичните квартали с най-мръсен въздух?


Причините са битовото отопление, автомобилното движение и опесъчаването на булевардите през зимата


„Столичните квартали с най-мръсен въздух са „Павлово” и „Хиподрума”. В 8:30 часа сутринта стойностите на фини прахови частици във въздуха в „Павлово” са 58 микрограма на кубичен метър”, заяви за „Здравей, България” Валери Серафимов, директор на дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда”.
По думите му причина за замърсяването е както битовото отопление, така и автомобилното движение. Сред замърсителите е и опесъчаването и осоляването на булевардите в зимния период.
„Видин е с най-замърсен въздух. Битовото отопление с въглища и дърва е основен фактор на замърсяване. Правили сме замервания както през лятото, така и през зимата. И през летния период състоянието на въздуха не е така лошо”, обясни Серафимов.
„Разработва се програма за управление на качеството на въздуха 2016-2020 година. В настоящата програма сме разработили конкретни мерки. На база на метеорологичните условия вече ще имаме 48 часа напред прогноза дали да очакваме увеличаване на фините прахови частици”, коментира Йоана Христова,зам.-кмет по екология към Столична община.
Повече по темата гледайте във видеото. 
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ще кометираш ли ?