вторник, 31 януари 2017 г.

ОБРАТ: БСП пред ГЕРБ според "Галъп" – ще остане ли така до вота?

"Тези данни са една моментна снимка и не могат да бъдат прогноза за изборния резултат", коментира Първан Симеонов


Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да попаднат 5+1 формации. Изравняването на силите на БСП и ГЕРБ се затвърждава – разликата между тях е около 1%. Продължава положителната тенденция в доверието към Радев, Каракачанов, Нинова и Марешки. Това показват данните от последното проучване на „Галъп интернешънъл“. 

ЕСТАТ: 5 партии и коалиции влизат в НС, ако изборите бяха днес

Подкрепата за ГЕРБ би била 36,1%, а за БСП - 27.5%


Ако парламентарните избори бяха днес, в Народното събрание биха влезли 5 партии и коалиции. Данните са от националното представително проучване на агенция ЕСТАТ, финансирано със собствени средства.
За ГЕРБ гласа си биха дали 36.1% от хората, които имат намерение да упражнят правото си на вот.
БСП са с близо 9 пункта по-нисък резултат и имат подкрепата на 27.5% от хората. Третото място е за партията на Веселин Марешки „Воля” с 8,4%, а четвъртото за „Обединените патриоти” със 7%. ДПС е пета политическа сила с 6%.
За Реформаторите биха гласували 2,4% от хората, подкрепата за АБВ е 1,9%, за БДЦ – 1,8%, а за ДСБ – 1,6%.  Подкрепата за партията на Христо Иванов „Да, България” е 0,9%, а подкрепата за партията на Георги Кадиев „Нормална държава” – 0.8%. 0,7% от хората признават, че биха гласували за партията на Татяна Дончева „Движение 21”.
Данните от проучването показват, че най-високо е доверието към президента  Румен Радев - 53%.  Второто място си оспорват експремиерът Бойко Борисов и варнеският бизнесмен Веселин  Марешки. Четвъртата и петата позиция са за Росен Плевнелиев и Георги Първанов.
Проучването е национално представително, а в него са участвали 1000 пълнолетни граждани, постоянно живеещи на територията на страната. Размер на грешката +/-3.1% при 50% дял и 95% гаранционна вероятност, а методологията е пряко стандартизирано интервю в дома на респондента проведено в периода 15-22.01.2017 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ще кометираш ли ?