четвъртък, 2 февруари 2017 г.

Зам.-шеф на ЦИК: Изборният кодекс предвижда машинно гласуване само при редовни избори


Изборният кодекс предвижда машинно гласуване във всички секции не при предсрочни, а при редовни парламентарни избори. Това коментира в предаването „Лице в лице” по bTV заместник-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева, след като вчера Върховният административен съд  задължи ЦИК да осигури машини за гласуване във всички секции на изборите на 26 март.
Тя подчерта, че ЦИК ще изпълни решението на съда, което е задължително, и ще обяви обществена поръчка за машините.
„Ще сложим сериозни характеристики за това какви машини трябва да бъдат доставени. Дали ще има такива, които да отговорят на тези изисквания, това е друга тема”, каза Мусорлиева.
Според нея обаче няма как поръчката да бъде разбита на няколко лота, какъвто вариант се коментираше. „Трябва да има единни характеристики, не може за Монтана да са едни машини, а за Ловеч - други”, уточни тя.

Според Мусорлиева е странно, че двете топ дела във ВАС – за референдума и за машинното гласуване, което касае 30 млн. лева от джоба на българина, се съсредоточават в един докладчик съдия. Тя заподозря, че става въпрос за „общ замисъл на определено кръгче или отборче”.  
По думите й „това отборче има пуснати пипала” навсякъде в държавата.
По думите й прокуратурата, която би следвало да защитава държавата, изведнъж е станала адвокат на една от страните по едно от делата заедно с омбудсмана, преди да има постановено решение.
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ще кометираш ли ?